2012 Čínské peletky - shu Pu-erh - archiv

 

pchu-erové peletky z Jün-nanského Lincangu, velmi uleželé, Čína, 50 g, minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
189 Kč    
Kód produktu 51
Kategorie Čaje a byliny Dr. Teamana, TeaDr.
 

2012 Čínské peletky - shu Pu-erh - archiv

(Lao Cha Tou - "čajové hlavy")
velmi zajímavý tmavý (zralý) pchu-er samovolně vznikající "spékáním" čajových lístků, hluboko v hromadách čaje při jeho "zrání"

doporučení dr. Teamana:
"Čajové hlavy patří k extrémně výkonným čajům a málokdy se mi je podaří dopít, ... pokud tedy nezačnu včas odpoledne nebo si jich do konvičky vložím tak akorát. Kolik to je, je otázkou do pranice. Každopádně vždy čaj opláchnu vroucí vodou a vylévám i druhý (asi minutový) nálev. Pokračuju vroucí vodou a časy postupně prodlužuju. Díky různě velkým kouskům se čaj někdy luhuje rychleji a někdy pomaleji. Občas si vyberu peletky stejné velikosti a naplním jimi velmi malou konvičku. Pak mám pořádný čaj, jež by vám asi - díky síle - nechutnal. Zajímavé je, že ani při tako razantních nálevech není čaj hořký ani svíravý. Projevují se v něm hluboké čokoládové tóny a zemitost se pomalinku postupně vytrácí... Takové projevy mým chuťovým buňkám velmi lahodí ."

P1010059_NepustilTea.cz_Lao_Cha_Tou_2012_b_04
Obr.: různě velké kousky čaje - přirozeně spečené, vznikající při výrobě shu pchu-erů

suchý čaj: různě velké kusy "hlav" (peletek), tmavě hnědých barev, silně ale příjemně zemitě vonící
nálev: jiskrný, červeno-hnědý různé "tmavosti/světlosti" (dle doby luhování a množství čaje), nehořknoucí, s tóny čokolády a delší dochutí, v pokročilých nálevech voní rozluhovaný list po bramborách vařených ve slupce, v konečné fázi bez zemitosti
vyluhovaný čaj: peletky pouze mírně zvětší svůj objem, málokdy se rozpadnou

P1010050_NepustilTea.cz_lao_cha_tou_2012_b_02
Obr.: nálev je tmavý dle doby luhování a pokročilosti nálevu

doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání - dle chuti) - čaj se luhuje poměrně pomalu, svůj způsob si musíte vyexperimentovat v závislosti na velikosti peletek apod.
počet nálevů: mnoho
možná alternativní příprava: Gong Fu v čcha-wanu

P1010005_NepustilTea.cz_lao_cha_tou_2012_b_03
Obr.: vyluhovaný "list" je černohnědý, stále zemitě vonící

více informací o čaji

původ: Čína, profincie Jün-nan (Yunnan), prefektura Lin-cchang (Lincang) sousedící s Myanmarem (Barmou)
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2012
minimální trvanlivost do konce: neomezeno (archiv)
typ čaje: tmavý čaj, typ shu (shou) Pu-erh
složení: 100 % čistý pravý čaj - převažuje list
další označení čaje: 2012 Lao Cha Tou Shu Pu-erh
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
doporučení dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

P1010044_NepustilTea.cz_lao_cha_tou_2012_b_01
Obr.: spečené kousky čaje jsou různě velké a tvrdé (obvykle se prodává blend vznikající 2-3 roky)

ingredience: rozhodně nic nepřidávat
čaj a jídlo (tea pairing): vhodný k těžším a mastným jídlům
aspekt: jang (silně zahřívající)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr, konce čajových flešů, "staření" metodou "WO DUI" ("vlhčení hromádek")
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: dlouhá (čaj vhodný k archivaci)
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje