2020 Vietnamský Che Dang - Ku Ding Cha

 

bylinný čaj nezvykle vypadající, hořké chuti a zajímavých účinků z Vietnamu, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 12/2023

Dostupnost Skladem
129 Kč    
Kód produktu 57
Kategorie Čaje a byliny Dr. Teamana, TeaDr.
 

VIETNAMSKÝ CHE DANG - KU DING CHA

(Bitter Tree, Paly, Ku Ding Cha)
bylina asijských tradičních medicín, ve Vietnamu označovaná jako "hořký" (někdy jako "černý") čaj - Chè đắng cao bằng (lat. Ilex kudingcha), celé - podélně ručně rolované - listy, úžasně hořké a nebývale zajímavých účinků

doporučení Dr. Teamana:
"Kudinkču (jistě to není správná výslovnost :-)) piju příležitostně, zejména když mám nějaké potíže s horními cestami dýchacími. Častěji však, když mám v krvi víc alkoholu, než je zdrávo, což není naštěstí často. Třetí příležitostí jsou degustace. Pro cizelaci chuťových buněk je dobré rozeznávat rozdíly mezi různými typy hořkostí. Zjistíte, že kudinkča je hořká zcela jinak než hořký meloun či chmel, nebo 100 % hořká čokoláda. Hořkostí v potravinách a nápojích je kolem nás spousta. Akorát je tak často ve stravě nemáme. Pivaře vylučuji ze soutěže, ti mají hořkosti až až! "

P1010155_NepustilTea.cz_Ku_Ding_Cha_b_01
Obr.: dlouhé "čajinky - jakési vřeténka" jsou - každá - tvořeny jedním listem byliny

suchý čaj: ručně tvarovaná vřeténka - vždy jeden list, zvláštní silně bylinné - "hořké" vůně
nálev: velmi hořký žlutý nálev, intezivně svébytně vonící stejně jako suchá vřeténka
vyluhovaný list: rozvinutý do původního tvaru (pokud jej před luhováním nerozlámete), zelenohnědý

P1010161_NepustilTea.cz_Ku_Ding_Cha_b_02
Obr.: úlomek jednoho vřeténka při počátku luhování, nálev se barví ihned po zalití a velmi barva i chuť rychle sílí (!)

doporučená příprava:
do konvičky 0,6 l (například Jana)  vložte úlomek "vřeténka" (stačí 1-1,5 centimetru) a zalijte právě vroucí vodou, luhujte podle chuti (slijte celý nálev nebo jen část a konvičku dolévejte vroucí vodou), přípravu si vyzkoušejte s různými časy luhování - bylina je velmi hořká (!
příprava "čajomilecká":
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky nebo čcha-wanu (zakrytý čínský šálek) vložte půl "vřeténka", přelijte právě vroucí vodou a luhujte krátce (cca 30 sekund), další nálevy podle chuti (dobu luhování vyzkoušejte podle velikosti konvičky a množství byliny = nálev ochutnávejte v průběhu přípravy, je totiž velmi hořký), lze zhotovit mnoho nálevů - podle doby luhování a množství byliny
počet nálevů: (text v přípravě)
alternativní příprava: 
pro rychlejší a lepší luhování je vhodné vřeténka rozlámat na malé kousky, kousek je možno přidat i k jinému čaji při luhování (zelenému, černému, oolongu), vietnamská příprava (obvyklý předpis na balení) = zalít vodou 100 °C a luhovat 3 minuty, objevuje se i luhování 10-15 minut :-), nálev je zajímavý vychlazený a přelitý do sklenice s ledem + oslazený (například sušenou třtinovou šťávou)
rozdíl pití byliny ve Vietnamu a u nás:
- ve Vietnamu se bylina pije dle chuti a vcelku bez omezení (jsou dokonce etnika, jež jí pijí víc než pravý čaj)
- při konzumaci nálevu za účelem využití pozitivních účinků byliny doporučuji řídit se našimi evropskými bylinářskými zvyklostmi, tj. 3 - 4 šálky (hrnky) denně po dobu 3 - 4 týdnů a pak alespoň týden přestávka
- jak silný nálev si budete dělat, je na vašem uvážení a zejména chuti - bylina je značně hořká a "česká" příprava bylin, tj. zalití vroucí vodou a luhovaní 15 minut by sice byla správná, ale zřejmě nebudete tak silný výluh pít
- příliš silný výluh lze zředit horkou vodou

P1010166_NepustilTea_Luo_Han_Guo_b_022
Obr.: rozvíjející se část vřeténka - listu

více informací o ČAJI (bylině)

původ: Vietnam, provincie Cao Bằng (sever)
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 09/2023
typ čaje: bylinný čaj (Ilex kaushue, syn.: Ilex kudingcha C.J. Tseng, Ilex latifolia fo. puberula D. Fang & Z.M. Tan)
složení: 100 % Ilex kaushue - list
další označení čaje:  vietnamsky Chè đắng cao bằng, další používané názvy Bitter Tree, Paly, Ku Ding Cha, Bitter Tea Bids, "hořký čaj" aj.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: (text v přípravě)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: použijeme jeden tvar - vřeténko, či jeho část (doporučuji)
vhodnost: čaj nemá kofein, zejména se hodí pít po jídle
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

P1010172_NepustilTea.cz_Ku_Ding_Cha_b_03
Obr.: ne zcela rozvinutý kus listu

ingredience: lze míchat s jinými nálevy čajů, s ovocem apod.
tea pairing: hodí se k jakémukoliv jídlu i po jídle
aspekt: jin (ochlazuje)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a ruční zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: (text v přípravě)
kultivar čajovníku: N/A , nejedná se o čaj ale list "cesmíny hořké"
trvanlivost: dlouhá, při dobrém uskladnění několik let
ledový čaj: skvělý, doporučuji vyzkoušet v horkých dnech (příprava ledových čajů)

možné působení byliny na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(text v přípravě)

kudincha
Obr.: listy byliny - keře až stromu (Ilex kaushue, syn.: Ilex kudingcha C.J. Tseng, Ilex latifolia fo. puberula D. Fang & Z.M. Tan)

zdroje informací o bylině:
článek o účincích: Ku Ding Cha - vietnamská bylina se silnou hořkostí a velkou silou
flóra Číny: http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=242326331
wikipedie: https://en.wikipedia.org/wiki/Kuding
TCM: http://www.itmonline.org/arts/kudingcha.htm